hoe luidruchtige truck uitlaatpijpen repareren

Op sommige momenten, vrachtwagen uitlaatpijpen geworden verschrikkelijk lawaaierig. Componenten kunnen los te werken en ze nodig hebben om vrij snel worden vastgesteld. Bonzen en ratelende kan erg vervelend, maar een lawaaierige vrachtwagen uitlaatpijp is gemakkelijk te diagnosticeren. Het verlaten van de problemen aan het toeval kan gevaarlijk zijn als een lekkende uitlaat betekent dat geurloos, dodelijke gassen kan eindigen in de truck cabine. U zult ook het runnen van een risico op het krijgen van een ticket als je uitlaat problemen niet meteen hoeft op te lossen.

Het meest voorkomende probleem met een truc uitlaatpijpen is dat de uitlaat wordt verliezen. Dit gebeurt wanneer een uitlaatklem roest en valt af. Dit gebeurt vaak wanneer je het rijden en kan leiden tot een noodreparatie aan de kant van de weg.

Stap 1 – Emergency Repair

Doe niets totdat het uitlaatsysteem is afgekoeld anders zul je het risico van het branden van uw handen uit te voeren. Laat ongeveer 30 minuten vóór het begin van een reparatie. Je moet altijd een draad kleerhanger in uw truck voor dit soort problemen. Rechtzetten van de hanger en kruipen onder de achterkant van de truck. Leg de hanger volgens de uitlaat en veilig aan het frame. Zorgen voor een beetje speling tussen de uitlaat van uw vrachtwagen uitlaatpijp en het lichaam. Rijden de truck voor een paar minuten dan stoppen om de reparatie te controleren. Draai de draad een beetje meer indien nodig. Onthoud dat dit slechts een tijdelijk herstel en een goede klem moet zo snel mogelijk worden aangebracht.

Stap 2 – Muffler Clamp

Een meer permanente reparatie voor een losse en lawaaierige uitlaat is een nieuwe uitlaat klem. Dit klemt de uitlaat aan de fundatie van de wagen. Als de oude klem los of verroest, het is zeer waarschijnlijk de oorzaak van het lawaai. De klem wordt vastgeschroefd aan de truck lichaam, zodat je nodig hebt om het te verwijderen met een moersleutel (los met kruipolie indien nodig). Monteer de nieuwe bouten door de gaten en volledig vast.

Stap 3 – Uitlaat Holes

Een andere bron van lawaai in truck uitlaatpijpen is wanneer de demper zelf is gebarsten of heeft een gat. Dit kan zeer gevaarlijk zijn, omdat gassen zijn ontsnapt uit de uitlaat.

Veel afhankelijk van de grootte van de scheur of het gat. Waar de naad lekt of is er een klein scheurtje, kunt u uitlaat stopverf gebruiken om het probleem te verhelpen. De geluiddemper moet volledig koud om dit te doen. Breng een dikke laag van de geluiddemper stopverf langs de naad of de lengte van de scheur. Het zal de consistentie van tandpasta en is meestal oranje kleur. Je moet het enkele uren volledig drogen te geven. Als het eenmaal is uitgehard, draaien de motor en kijk of de uitlaat lawaai is geëlimineerd.

Epoxy is ideaal voor grotere gaten in de geluiddemper maar er zijn grenzen aan de grootte kan bestrijken. Een matige middelgrote crack is ongeveer net zo ver mogelijk uit te breiden. Net als de meeste epoxy’s, zal het in twee delen die je nodig hebt om elkaar te mengen alvorens toe te passen op de scheur. Zorg ervoor dat de uitlaat is koud eerste. Nadat de epoxy is gemengd en toegepast, laat het volledig drogen voordat u de motor van uw truck uitlaatpijp te testen.